Kako izbrati najboljši tiskalnik za vaše podjetje?

| Nasveti

Kot na vseh drugih področjih je tudi na področju tiskalnih naprav na tržišču pestra in široka ponudba. Ker stroški tiskanja v marsikaterem podjetju niso zanemarljivi in lahko pametna izbira tiskalnikov prihrani zajeten kupček denarja, hkrati pa seveda vpliva na učinkovit delovni proces, je pametno vedeti, kaj je značilno za posamezne tiskalnike. Tako boste – glede na to, koliko in kaj tiskate – lažje izbrali takšne tiskalnike, ki so po vaši meri: pa naj gre za nakup ali najem.

Vrste tiskalnikov

Laserski / LED tiskalniki

Laserski in LED tiskalniki, ki so si zelo podobni, so v pisarnah daleč najbolj priljubljeni. Za delovanje uporabljajo svetlobo, ki jo projicirajo na rotacijski boben, ta pa nato prenese črnilo na papir. Ta vrsta tiskalnikov je zelo hitra in zanesljiva, natisnjeno besedilo pa je visoke kakovosti. Laserski in LED tiskalniki so primerni tudi za uporabo v mreži.

Stroški nakupa laserskega ali LED tiskalnika so sicer malce večji, vendar je nakup tonerja cenejši. Laserski in LED tiskalniki niso primerni za tiskanje fotografij.

Brizgalni tiskalniki

Brizgalni tiskalniki se večinoma namenjeni domači rabi in v majhnih podjetjih, kjer se ne tiska veliko. Delujejo tako, da škropijo črnilo na boben, ki se nato prenese na papir. Tiskalniki so v osnovi cenejši in primerni za tiskanje brošur, letakov in dokumentov z grafiko. Prav tako lahko brizgalni tiskalniki večinoma tiskajo na različne vrste papirja. Čeprav redko, lahko najdemo tudi brizgalne tiskalnike, ki so primerni za uporabo v mreži.

Stroški nakupa brizgalnega tiskalnika so nižji. Menjava črnil je lahko dražja kot pri laserskih tiskalnikih. Prav tako načeloma velja, da cenejši ko je tiskalnik, dražji je nakup črnil ali tonerjev. Brizgalni tiskalniki niso primerni za tiskanje večjega števila dokumentov.

Hewlett-Packard PageWide tehnologija

Z novo tehnologijo HP PageWide se brizgalni tiskalniki približujejo in v nekaterih primerih celo prekašajo laserske tiskalnike, saj tehnologija omogoča tiskanje tudi do 75 strani na minuto, zaradi česar so primerni za večji obseg tiskanja, hkrati pa prihranite tudi pri nakupu črnil in tonerjev.

Barvni ali črno-beli tiskalnik?

Večno vprašanje lahko dokaj hitro rešimo s preprostim vprašanjem. Kako bomo tiskalnik uporabljali? Če bo tiskalnik namenjen tiskanju preprostih dokumentov, bo večinoma zadostoval črno-bel tiskalnik. Če je obseg tiskanja velik, bo primernejši laserski ali LED tiskalnik. Morda pa je vredno celo razmišljati o barvnem tiskalniku ali večfunkcijskih napravah.

Razmišljate o večfunkcijskih napravah?

Tiskalnik je sam po sebi namenjen eni stvari: tiskanju dokumentov. Večfunkcijske naprave pa imajo veliko večje zmogljivosti: optično branje, kopiranje, pošiljanje elektronske pošte in pretvorba dokumentov. Različne večfunkcijske naprave imajo različne zmožnosti in se prav tako razlikujejo v ceni, vendar so v osnovi cenejše, kot če kupimo več naprav, da opravljajo različne naloge. Prav tako zasedejo manj prostora v pisarni, hkrati pa izboljšajo delovne pogoje, saj vse naredimo na eni napravi (optično preberemo dokument, tiskamo in pošljemo elektronsko pošto).

Razmislite tudi o količini in hitrosti tiskanja, saj to določa ceno nakupa. Načeloma je naprava, ki tiska manj kot 20 strani na minuto (ppm), prepočasna za uporabo v pisarni. Za učinkovito delovanje naprave in delo v pisarni je treba natisniti vsaj 20 ali 40 strani na minuto. Več kot 40 strani na minuto pa je idealno za večje obsege tiskanja. Prav tako je pomembna kapaciteta tiskanja. Osnovni modeli imajo v tako imenovani kaseti lahko le 100 listov, napredni modeli pa lahko v kaseto zajamejo tudi do 2000 in več listov.

Pri večfunkcijskih napravah je pomemben tudi spomin. Osnovni modeli imajo lahko 64 MB spomina, medtem ko imajo napredni modeli 512 MB in več spomina z možnostjo dodajanja novega spomina, če je potrebno.

Nakup ali najem

Vse več podjetij se odloča za najem tiskalnikov, saj s tem zmanjšajo stroške tiskanja ter optimizirajo celoten potek tiskanja. Pri optimizaciji tiskanja je dobro vedeti, da v večini primerov vsebuje tudi analizo stanja tiskalnikov, pripravo tiskalnikov, podporo in vzdrževanje ter – kar je najpomembneje – da zniža stroške tiskanja, saj je cena za tisk strani znana. Pri optimizaciji tiskanja si lahko zagotovimo vsaj 30 % prihranka na celotno vrednost tiskanja.

Najboljši tiskalnik za najboljšo ceno

Nobene potrebe ni, da bi bil nakup tiskalnika oziroma tiskalnikov težaven ali drag. Tehnologija tiskanja je napredovala do te točke, da so tiskalniki precej primerljivi med seboj in dostopnejši, zato je bolje posvečati pozornost dodatnim lastnostim tiskalnikov ter temu, kako ga boste uporabljali. Ko boste naredili ožji izbor tiskalnikov, primernih za vas, preverite tudi cene črnil in tonerjev, s katerimi lahko še dodatno prihranite.

O podjetju

Mladinska knjiga Trgovina je na področju knjigotrštva in papirništva vodilna gospodarska družba v Sloveniji. Ima razvejano mrežo knjigarn in papirnic ter veleprodajnih centrov po vsej državi. Več o podjetju si lahko ogledate tukaj.

Nazaj Arhiv 2017

Spletna trgovina www.emka-biro.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih ...