Umetnost obdarovanja

| Nasveti

Avtor: Katarina Modic, vodja knjigarne in papirnice Konzorcij Ljubljana

Prazniki so pred vrati in police vaših najljubših trgovin z darili in knjigami so polne. Pa tudi med letom je veliko priložnosti za obdarovanje najdražjih. Zato nam vedno pridejo prav nasveti strokovnjakov.

Še pred obiskom knjigarne in papirnice Mladinske knjige naredimo svoj osebni seznam, še posebej če imamo dobre ideje ter poznamo potrebe in želje obdarovanih. Če za sezname nimamo časa, če obdarovanih ne poznamo dovolj dobro, če iščemo bolj nevtralno darilo in če ne poznamo ponudbe na prodajnih policah, si pomagajmo s svetovalci. Prijazno nas bodo povprašali o tem in onem, da bodo dobili dovolj informacij, nato pa nam bodo ponudili na izbiro nekaj možnosti. Odločitev je seveda naša.

KJE ZAČETI?

Vedeti moramo, koliko daril potrebujemo in kaj je obdarovanim pri srcu. Za vsakega posameznika se poskušajmo spomniti, s katerimi hobiji se ukvarja, kaj ima še posebno rad in kaj mu želimo z darilom sporočiti. Ko vstopimo v knjigarno in papirnico, si najprej oglejmo darila na tako imenovanih otokih. Na enem od njih so morda lesene otroške igrače BS, s katerimi se lahko igra cela družina, na primer štiri v vrsto, šah, metanje obročev, nekaj iger pa je tudi manj poznanih in prav zato morda bolj zanimivih za družino, ki ji darilo namenjate. Daril za moške je dovolj. Med bolj priljubljenimi je kolekcija Guinness. Za ženske lahko izbiramo med toaletnimi torbicami, ličnimi vrečami za nakupovanje, različnimi skodelicami, pisanimi čajniki in še marsičim. Zanimivo, uporabno in trajno darilo so tudi nalivna peresa in kemični svinčniki višjega cenovnega razreda. V nekaterih knjigarnah boste našli tudi lične grafike in izdelke slovenskih umetnikov in rokodelcev.


DARILA, S KATERIMI NE MOREMO ZGREŠITI

Med lepa praznična darila spadajo zeliščni in sadni čaji Magota skupaj s čajnikom ali skodelicami za čaj ali Cankarjeve kave s skodelicami za kavo. Posebno šarmantne so skodelice Polonapolona z izvirnimi liki in nabritimi besedili. Sladek začetek leta svojim prijateljem lahko voščimo s čokoladnim darilom, na primer s Krpanovo čokolado s solnim cvetom, ali izvirnimi, zdravimi medenjaki Perger. Če smo se odločili, da bomo svoje drage obdarovali z doma pečenimi dobrotami, jih postavimo v lične keramične sklede. Za romantične in umirjene pa so dobra izbira dišeče sveče, ki prasketajo, kot da sedimo ob kaminu. Ste že od otroštva zagledani v snežne krogle? Podarimo jih lahko vsakomur kot drobno pozornost.


VOŠČILO JE POMEMBNO PRAV TOLIKO KOT DARILO

Darilu dodajmo novoletno voščilo. Zanje uporabimo barvne papirje, svojo domišljijo in primerno pisalo. Na primer: rdeč papir in srebrno pisalo ali srebrn papir in črno pisalo. Otroci se bodo zabavali ob risanju po voščilnicah s posebnimi bleščečimi flomastri, ki so pri tem opravilu nepogrešljivi. Besedilo voščila pa naj bo srčno in naj se začne z Draga/Dragi …

IZBRANO OVITO IN SKRITO

Izročanje daril je obred. Zato je pomembno tudi, kako jih ovijemo. Darila lahko položimo v darilno škatlo ali vrečko. Med specialnimi papirji lahko izberemo najljubšo barvo in iz njih naredimo tudi voščilnice in kartončke za imena obdarovancev. Za ovijanje si vzemimo čas in pri tem uživajmo. Novoletna darila imajo še to posebnost, da jih pogosto postavimo pod novoletno jelko. Zato je prav, da se darilo ovije v novoletni papir, na katerega zavežemo pentljo ali trak. Običajno so ti zlati ali rdeči, vendar ni nujno.



ZAKAJ JE KNJIGA ODLIČNA IZBIRA?

Knjiga je najlepše, izjemno darilo. Ker nas nasmeje, ker nas umiri, ker se iz nje veliko naučimo, ker v njih prepoznamo karakterje, s katerimi smo vsak dan v stiku, in ker nas loči od sodobne tehnologije, ki nam jemlje pozornost.





O podjetju

Mladinska knjiga Trgovina je na področju knjigotrštva in papirništva vodilna gospodarska družba v Sloveniji. Ima razvejano mrežo knjigarn in papirnic ter veleprodajnih centrov po vsej državi. Več o podjetju si lahko ogledate tukaj.


Obiščite nas v najbližji poslovalnici

Seznam poslovalnic: Veleprodajni centri | Maloprodajni centri


LJUBLJANA

Cesta v Mestni log 69, 1000 Ljubljana,
T: 01 588 7416
E: matjaz.celesnik@mladinska-knjiga.si

KRANJ

Poslovna cona A 22, 4208 Šenčur,
T: 04 231 9990
E: bojana.ambrozic@mladinska-knjiga.si

MARIBOR

Zrkovska 87, 2000 Maribor,
T: 02 471 60 21
E: mateja.cepe@mladinska-knjiga.si

CELJE

Lava 9 b, 3000 Celje,
T: 03 426 68 40
E: marko.began@mladinska-knjiga.si

NOVO MESTO

Velika Bučna vas 6a, 8000 Novo mesto,
T: 07 393 1154
E: petra.kirn@mladinska-knjiga.si

NOVA GORICA

Sedejeva 4, 5000 Nova Gorica,
T: 05 338 4233
E: vanja.bratina@mladinska-knjiga.si

PTUJ

Vinarski trg 3, 2250 Ptuj,
T: 02 749 2212
E: ales.dvorsak@mladinska-knjiga.si

SLOVENJ GRADEC

Glavni trg 8, 2380 Slovenj Gradec,
T: 02 881 2285
E: mksl.gradec-papirnica@mladinska-knjiga.si

ZAGORJE OB SAVI

Cesta zmage 27, 1410 Zagorje,
T: 03 563 3860
E: irena.hudomalj@mladinska-knjiga.si

Nazaj Arhiv 2017

Spletna trgovina www.emka-biro.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih ...